Rajztanárok népszerűsítik a vizuális kultúrát

Rajztanárok népszerűsítik a vizuális kultúrát

 
Az Alkotó Rajztanárok Társasága ART 9000 Győr város kulturális életében végzett többéves kimagasló művészeti tevékenysége elismeréséül Győr Művészetéért díjban részesült, melyet a magyar kultúra napi ünnepségen vehettek át a tagok.

Kiállításokat, alkotó táborokat, workshopokat, múzeumpedagógiai programokat, író-olvasó találkozókat, jótékonysági akciókat szerveznek. Együttműködést alakítottak ki a Soproni Képzőművészeti Társasággal, és a kőszegi Csók István Művészkörrel. Ezek a kapcsolatok évenkénti kiállítási lehetőséget biztosítanak a győri alkotóknak. Természetesen a győri művészekkel is szoros, élő kapcsolatot ápolnak. Lehetőséget biztosítanak a kezdő és a városhoz kötődő alkotóknak és fiatal, tehetséges tanítványoknak a bemutatkozásra a Hotel Konferencia aulájában és az évente januárban megnyíló Téli Tárlaton a Napóleon-házban.

Gasparek Ildikó a díjátadón

„Megalakulásuk óta számos helyen bemutatkoztunk már térségünkben, de a dunaszerdahelyiek és a Balaton-partiak is megismerhették alkotásaikat. Győrben évente a Múzeumház ad otthont csoportos kiállításuknak. Részesei voltunk karácsonyi jótékonysági árverésnek, a Művészetek utcája programsorozatnak és az Európa Kulturális Fővárosa projekthez kapcsolódó rendezvényeknek, ötletbörzéknek is” – sorolta a tevékenységüket Gasparek Ildikó.

„Folyamatosan pályázunk, sokat köszönhetünk a győri önkormányzatnak, sikeres pályázatunk biztosítja működésünket, a kiállításokon való részvételt” – mondja a szervező. Idén is sok feladat vár a társaságra, a múlt héten nyílt meg rendezésükben a Téli Tárlat, áprilisban a Kőszegi Biennáléra hivatalosak, júniusban a soproni Várkerület Galériában állítanak ki, szeretnének bemutatkozni a fővárosban is, nyáron pedig alkotó tábort tartanak, mely kiállítással zárul majd.

A 14 alapító tagból ma 12 aktív résztvevője van a társaságnak, Gasparek Ildikó szervezi a kiállításokat, programokat, menedzseli a rajztanárokat. A társaság tagjai: Dubi Árpád, Joó István, Kostelec Éva, Kutasi Károly, Lappints Csaba, Milu Milanovich Ildikó, Peresztegi Erika, Priskinné Tuller Marianna, Szilágyi Jéger Teréz, Tanai Guzorán Anna és Vitáris József.

A diákok büszkék rajztanáraikra, rendszeresen részt vesznek a kiállításaikon, értékelik munkájukat, elfogadják tanácsaikat, a segítő szándékukat.

Sajnálatos azonban, hogy egyre kevesebb óraszámban oktatnak rajzot iskolai keretek között, így nehéz felkelteni a diákok figyelmét az alkotás örömére. Az viszont örvendetes tény, hogy népszerűek a művészetterápiás foglalkozások, a festőkörök, kelendőek az úgynevezett felnőtt színezők is. „A fiatalok egy részének fontos, hogy alkosson valamit, hogy ilyen módon is kifejezze önmagát. Aki fest, aki alkot, az a művészet többi ágához is kötődik, mert nagy szükség van a művelt fiatalokra” – zárta gondolatait Gasparek Ildikó.

Szerző: Földvári Gabriella

Fotó: Marcali Gábor

Forrás:  “GYŐR+”,  2019.02.06. 11:05

ELISMERÉSEK A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN

ELISMERÉSEK A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁN

A győri kultúra a nagyszerű alkotóknak, a művészeknek, a jövő generációért felelősséget vállaló lokálpatriótáknak köszönhetően pezsgő és magas színvonalú – hangzott el a magyar kultúra napi városi ünnepségen, kedden a Richter teremben.

 

Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát, ennek tiszteletére január 22.-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Harminc esztendeje teszünk így, hiszen 1989 óta tartozik jeles napjaink közé e dátum. “1989 önmagában is szimbolikus évszám, hiszen a függetlenség, a szabadság visszanyerése, a szabad gondolat térhódítása függ össze Magyarországon ezzel az évvel. A kultúra pedig akkor tud szárnyalni, akkor tud hatni, nagyot alkotni és gyarapítani, ha nincs láncra verve, hanem szabadon szárnyalhat” – fogalmazott ünnepi beszédében Radnóti Ákos alpolgármester.

 

Győrben büszkék lehetünk nemzetközi hírű társulatainkra, a Győri Balettre, a Győri Filharmonikus Zenekarra, a Győri Nemzeti Színházra, a Vaskakas Bábszínházra, a fesztiváljainkra, a kiállításainkra, a programjainkra és a művészeti utánpótlás-képzésünkre is – folytatta a politikus. „Annak ellenére, hogy nem Győr lesz 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa, biztos vagyok benne, hogy sok cél, ötlet meg fog valósulni a pályázatból, amitől Győr kultúrája tovább tud gyarapodni.”– hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

A „Győr Művészetéért” és a „Győr Közművelődéséért díj” díszokleveleit, valamint a díjakkal járó Hefter László és Hefter Brúnó üvegművészek alkotta emléktárgyakat Radnóti Ákos és Rózsavölgyi László az önkormányzat Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottságának elnöke adta át.

 

A Győr Művészetéért díjat az Alkotó Rajztanárok Társasága, az ART 9000 vehette át. A társaság 13 évvel ezelőtt azzal a szándékkal alakult meg, hogy népszerűsítse a vizuális művészetet. Tanárokként elsősorban növendékeik körében, művészekként azonban szélesebb érdeklődésre számítva szeretnék megmutatni az alkotás örömét. A Társaság 12 aktív tagja a kiállításokon túl, nyári táborokat, workshopokat, múzeumpedagógiai foglalkozásokat, jótékonysági akciókat szervez. A csoport nevéhez fűződik a Téli tárlat, mely minden év januárjában a Győrben élő és a városhoz kötődő alkotóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Az idei tárlat január 25-én 17 órakor nyílik a Napóleon-házban.

 

A Győr Közművelődéséért díjat Grászli Bernadett Zádor Anna-díjas művészettörténész, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója kapta. Grászli Bernadett, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, a Művészettörténeti Intézetben szerzett diplomát és PhD abszolutóriumot. Szakterülete a 19-20. századi közép-európai építészettörténet és építészetelmélet. 2007 és 2009 között a győri Városi Művészeti Múzeum művészettörténésze muzeológus beosztásban, 2009-től főmuzeológusi és igazgatói pozíciót lát el. Számos hazai és külföldi képzőművészeti és építészettörténeti kiállítás kurátora. Az első magyar Gyermekmúzeum és a képzőművészeti tehetséggondozást megvalósító Csikóca Gyermekműhely megalapítója. Öt évvel ezelőtt elindította a Rómer Ház fiataloknak szóló programjait. 2017-ben „Az Év Múzeuma” pályázaton a bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot új látogatócsoportok, elsősorban a fiatalok bevonása terén elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéseiért, s ebben döntő szerepe volt az igazgatónő munkájának.

 

Szintén Győr Közművelődéséért díjban részesült Koczor Ágnes, a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ igazgató helyettese. Koczor Ágnes a Győri Művészeti, Fesztivál- és Művelődési Központ jogelődjénél 1998-ban kezdte munkáját, mint szervező, 2014-től az intézmény igazgató helyettese. Feladatai közé tartozik a programok előkészítése, lebonyolítása, pályázati lehetőségek figyelemmel kísérése. Évek óta szervezi és felügyeli a Műhely-Esteket, a Polgári Szalon rendezvényeit, szívügye a barokk korhoz kapcsolódó bál és a barokk esküvő magas szintű szervezése és lebonyolítása. Kezdetek óta aktívan részt vesz a „Védd a helyit, vedd a kisalföldit” termelői piac lebonyolításában. Koczor Ágnes kitartó munkájával, ötleteivel, kezdeményezéseivel, aktivitásával hosszú idő óta igazi motorja Győr város kulturális életének.

 

A győri önkormányzat elismerésben részesítette a város kulturális intézményeiben kiemelkedő színvonalú munkát végző munkatársakat is. Az ünnepi műsorban felcsendült Kodály Zoltán: Galántai táncok című műve a Győri Filharmonikus Zenekar előadásában, Berkes Kálmán vezényletével. – számol be a Gyorplusz.hu

Forrás: Gyorplusz.hu